Sa luam cazul lui Popescu. Cazul e real, numele e fictiv pentru ca nu descriem omul, ci mecanismul. Celelalte date din textul de mai jos sunt reale. Membru in CA al unei banci importante, a carui autorizatie i-a fost retrasa recent de catre BNR, Popescu era si administratorul unei firme private si membru in CA al bancii. „Omul era in conflict de interese. Administrator al unei societati, acorda credite firmei la care era el insusi administrator sau finanta grupul de firme din care facea parte societatea in cauza. Cand am facut inspectia si am vazut ce se intampla, i-am retras aprobarea. Prin HotÄrârea 14 din 3 mai 2010 s-a dispus retragerea aprobÄrii acordate acestuia pentru deÅ£inerea funcÅ£iei de membru al Consiliului de administraÅ£ie al BÄncii X România SA”, explica pentru HotNews.ro un apropiat al Bancii Centrale. Omul a facut contestatie, era dreptul lui, continua sursa noastra povestea. Prin HotÄrârea nr.27 din 30 iunie 2010, Consiliul de administraÅ£ie al BÄncii NaÅ£ionale Române a respins, ca nefondatÄ contestaÅ£ia formulatÄ de Popescu.
"Legea era de partea noastra si am aplicat-o de cate ori am constatat ca un bancher incearca sa o ocoleasca. „În cazul unui conflict de interese, membrii Consiliului de AdministraÅ£ie care se aflÄ în aceastÄ situaÅ£ie, vor comunica, în scris, consiliului Åi se vor abÅ£ine de la discuÅ£ia Åi de la votul asupra problemelor/ operaÅ£iunilor care dau naÅtere/ pot da naÅtere unui conflict de interese”, spune textul de lege. Popescu al nostru nu a tinut cont de asta.
In cadrul ÅedinÅ£elor Consiliului de AdministraÅ£ie al bancii X, desfasurate in 18.03.2008 Åi 17.12.2008 acesta a votat pentru aprobarea unor facilitÄÅ£i de credit Åi a eliberÄrii unor O persoanÄ ce deÅ£ine calitatea de membru al consiliului de administraÅ£ie al unei bÄnci comerciale are, în raport cu dispoziÅ£iile art. 144¹ alin. (1) Åi (4) din Legea nr. 31/1990, obligaÅ£ia de a-Åi exercita mandatul cu prudenÅ£a Åi diligenÅ£a unui bun administrator, cu loialitate, în interesul societÄÅ£ii. Mottodepozite colaterale aferente firmei S.C. P SRL, în condiÅ£iile unui conflict de interese, astfel cum s-a consemnat în Raportul de supraveghere nr.10865 din 16.12.2009. Bineinteles, Popescu ne-a dat in judecata cerand desfiinÅ£area deciziilor noastre, pe care le considera nelegale.
Ce se intamplase, de fapt? Popescu, isi depune demisia dupa controlul efectuat de noi, fara sa ne notifice, undeva prin martie 2010. E drept, decizia noastra e datata in mai 2010, adica ulterior demisiei sale, dar noi in mod oficial nu fusesem instiintati. Mai mult, sustinea ca ceea ce constatasem noi in Raportul de supraveghere nr.10856 din 16.12.2009, încheiat de echipa de inspecÅ£ie a BÄncii NaÅ£ionale a României în urma acÅ£iunii de supraveghere desfÄÅuratÄ la Banca X SA, nu ar fi fost conform cu realitatea.
„Se susÅ£ine cÄ în cuprinsul raportului au fost inserate doar informaÅ£iile Åi punctul de vedere al conducerii actuale a bÄncii, fÄrÄ sÄ-Åi poatÄ exprima punctul de vedere Åi sÄ prezinte argumentele sau documentele în apÄrarea sa, însÄ, prin scrisoarea transmisÄ DirecÅ£iei de Supraveghere din cadrul BÄncii NaÅ£ionale a României Åi înregistratÄ sub nr.5287 din 01.03.2010 a expus neconcordanÅ£ele Åi interpretÄrile eronate din Raportul de inspecÅ£ie al B.N.R.. Mai mult, el sustinea ca in sedintele respective ar fi votat pentru retragerea facilitÄÅ£ilor de credit acordate anterior, nu pentru acordarea lor. Cand am luat procesele verbale de sedinta a CA al bancii X, ce sa vezi? Popescu votase favorabil. Adica exact invers de cum sustinea sus si tare. Pe scurt, a mintit”, mai arata bancherul central.
Potrivit legii, motivul schimbÄrii unui membru al Consiliului de administraÅ£ie trebuie adus la cunoÅtinÅ£a B.N.R. împreunÄ cu documentaÅ£ia specificÄ. Prin urmare, Adunarea GeneralÄ OrdinarÄ a oricarei banci din România dupÄ ce aprobÄ demisia, respectiv renunÅ£area la mandatul acordat de membru al Consiliului de administraÅ£ie, în conformitate cu dispoziÅ£iile art.1556 Åi 1553 din Codul civil, va aduce la cunoÅtinÅ£a B.N.R. motivul schimbÄrii unui membru cu altul, însoÅ£it de hotÄrârea organului competent Åi documentaÅ£ia specificÄ.
Prin HotÄrârea nr.1 din 25 mai 2010, Adunarea GeneralÄ OrdinarÄ a AcÅ£ionarilor BÄncii X SA a luat act de „demisia” lui Popescu, înaintând B.N.R. cererea nr.6568 din 1.06.2010 de aprobare a numirii unei alte persoane în locul administratorului Popescu, ce a fost înregistratÄ la intimatÄ sub nr.9191 din 4.06.2010.
- Potrivit unui referat aprobat de Comitetul de credite al centralei la data de 21.03.2008, societÄÅ£ile identificate de C.R. X SA ca fÄcând parte din grupul P sunt urmÄtoarele: S.C. „P SRL, S.C. M SRL, S.C. „T” SA, S.C. „TG 2000” SRL, FundaÅ£ia MM, S.C. „LT SRL, S.C. „WR” SRL, S.C. „GPC SC” SRL Åi IMM Spa, cu menÅ£iunea cÄ S.C. P SRL deÅ£ine participaÅ£ii Åi la alte societÄÅ£i comerciale, inclusiv la S.C. „RFI RE” SRL, unde deÅ£ine 49% din capitalul social al acesteia, Popescu având calitatea de administrator al acestei ultime societÄÅ£i.
De asemenea, la momentul eliberÄrii garanÅ£iei, S.C P SRL avea calitatea de debitor al S.C. „RFI RE” SRL iar Popescu avea atribuÅ£ii/ calitÄÅ£i în diverse societÄÅ£i comerciale ale grupului „P” sau în alte societÄÅ£i care aveau legÄturi comerciale cu S.C. „P” SRL care solicitau finanÅ£are, situaÅ£ie care de altfel rezultÄ din chiar cuprinsul scrisorii adresate de Popescu BÄncii NaÅ£ionale a României.
Este evident cÄ Popescu, în calitate de administrator/ acÅ£ionar era interesat ca societÄÅ£ile în cauzÄ sÄ obÅ£inÄ credite cât mai ieftine, avantajoase, iar pe de altÄ parte instituÅ£ia de credit era/ trebuia sÄ fie interesatÄ, sÄ acorde credite în condiÅ£ii de prudenÅ£ialitate, profitabile Åi acoperite cu garanÅ£ii corespunzÄtoare.
Popescu, la momentul supunerii spre aprobare a celor douÄ operaÅ£iuni juridice: acordarea unui credit cÄtre S.C. P SRL Åi eliberarea garanÅ£iilor colaterale, nu putea satisface în acelaÅi timp exigenÅ£ele atribuÅ£iilor ce-i reveneau ca membru al Consiliului de administraÅ£ie al instituÅ£iei de credit, cât Åi interesele obÅ£inerii unor credite avantajoase de cÄtre S.C. P SRL care deÅ£inea 49% din capitalul social al societÄÅ£ii menÅ£ionate, unde Popescu era administrator.
"Prin urmare, date fiind legÄturile comerciale Åi interesele economice ale societÄÅ£ilor comerciale din grupul „P”, este evidentÄ lipsa de obiectivitate Åi imparÅ£ialitate la momentul exprimÄrii votului a unei persoane care deÅ£ine atribuÅ£ii/ calitÄÅ£i, atât în cadrul societÄÅ£ilor comerciale, cât Åi în cadrul instituÅ£iei de credit, dar care nu converg cÄtre un interes comun", explica sursa noastra.
Neîndeplinirea obligaÅ£iei de diligenÅ£Ä Åi prudenÅ£Ä în exercitarea mandatului de administrator al bÄncii, în interesul acesteia, reÅ£inutÄ de B.N.R. în actele contestate, este justificatÄ Åi de faptul cÄ ulterior împotriva S.C. „M” SRL, societatea grupului „P” a fost deschisÄ procedura simplificatÄ de insolvenÅ£Ä, prin Încheierea nr.782/F din 18.06.2009 a Tribunalului Satu Mare – SecÅ£ia comercialÄ, de contencios administrativ Åi fiscal, în dosarul nr.2359/....
In final, Popescu a pierdut. Restul e istorie bancara.