Saturday 24 March 2012

Totul despre sistemele de incalzire prin pardoseala

Factori care trebuie avuti in vedere la instalarea unui sistem de incalzire prin pardoseala

Incalzirea prin pardoseala nu este o inventie moderna. Romanii foloseau acest sistem de incalzire inca de acum 2000 de ani. Locuintele romane erau construite pe un sistem de canale prin pardoseala care se incalzeau utilizand ca agent termic fumul produs prin arderea lemnului in cuptoare speciale. Tot aerul astfel incalzit era rulat prin aceste canale. Insa, datorita tehnologie moderne, incalzirea a devenit o metoda eleganta si eficienta pentru incalzirea oricarei locuinte, nu doar cele ale... patricienilor. La mijlocul anilor 60 incalzirea prin pardoseala era pe baza de curent electric. Pe atunci, cablurile electrice de rezistenta erau fixate in beton gros si erau incalzite pe timp de noapte folosind energie electrică ieftina. Aceasta idee nu a functionat bine, deoarece incalzirea nu putea fi controlata eficient, podeaua fiind prea calda dimineata si racindu-se ziua. Din fericire, sistemele de incalzire prin pardoseala actuale sunt pe bazate pe un flux continuu de apa calda. Peste conductele de apa calda se toarna o sapa de 65 – 70 mm, insa poate fi instalat si sub podele de lemn.

 

Avantajele incalzirii prin pardoseala

Sistemele de incalzire prin pardoseala au multe avantaje fata de sistemele clasice, cu radiatorul traditional. Daca alegeti aceasta alternativa inca de la constructia locuintei, costurile de instalare nu se vor ridica peste cele impuse de un sistem de baza de radiatoare, economiile realizate in timpul exploatari fiind semnificative, de peste 20%. Apoi, confortul este net superior fata de cel oferit de un sistem de incalzire clasi, caldura fiind orientata nu spre tavan ci spre partea inferioara.

Exista insa o serie de factori care trebuie avuti in vedere inainte de a opta pentru o astfel de solutie de incalzire, dincolo de preturile implicate si de accesoriile nominale.

 

Locatia

Locul in care va fi instalata incalzirea in pardoseala este prima conditie care poate asigura succesul. Este de preferat ca optiunea sa se exprime inca din faza de proiect. Modificarie ulterioare sunt dificile iar instalarea intr-o locatie existenta presupune costuri suplimentare din cauza modificarilor necesare – pardoseala se va inalta cu aproximativ 50 mm si apar incarcari suplimentare ale sistemului de rezistenta. Montarea in apartamente de bloc incarca suplimentar structura de rezistenta. Mai mult, sistemul nu poate fi racordat direct la reteaua centralizata de distributie a agentului termic din urmatoarele motive: calitatea slaba a agentului termic, care poate duce la infundarea tubulaturii sistemului; presiunea si temperatura livrata (6 bari la 600 C) este mai mare decat cea necesar (1-2 bari la 40-450 C). Sistemul are inertie termica mare. Instalati-l in spatii locuite permanent.

 

Izolatia termica

Acest sistem se recomanda a fi instalat in locuinte noi, izolate termic corespunzator. Daca locuinta nu este izolata termic, este posibil ca sistemul de incalzire in pardoseala sa nu faca fata necesarului de caldura. Va trebui montat in paralel cu un sistem clasic, care sa fie folosit in situatia cand temperaturile exterioare o impun.

 

Proiectarea si instalarea

Apoi, unul din punctele critice ale unei incalziri in pardoseala este calitatea proiectului. Este recomandat sa discutati cu o firma de specialitate si sa realizati un proiect complet, atat al viitoarei constructii cat si al instalatiilor.

Proiectarea si instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala nu sunt activitati de tip “do it yourself”. Va recomandam sa lasati un profesionist sa-si faca treaba. Altfel riscati ca instalatia sa nu lucreze corect, sa nu faca fata necesarului de caldura sau sa creeze disconfort (pardoseala se incalzeste mai mult decat este necesar).

 


incalzire pardoseala preturi, sisteme incalzire

No comments:

Post a Comment