âNu cred ca cei de la China Telecom, China Unicom sau China Mobile isi vor deplasa echipele manageriale in Romania pentru a licita pentru frecventele scoase la vanzare in luna iulie din acest an, dar mai mult ca sigur va aparea un nou jucator, nu din China, ci din Europa, a declarat pentru HotNews.ro Lorin Vintila, directorul de strategie al ZTE Romania. Venitul mediu pe utilizator (ARPU) este atat de mic incat devine neinteresant pentru colosi precum companiile din China, dar de ce nu ar aparea o firma la fel de mica precum RCS&RDS?, a spus acesta.
Interesant este ca marti, 3 aprilie, in prezenta ambasadorului Turciei si a asociatiei oamenilor de afaceri turci (TIAD), Euroweb Romania si conducerea grupului din care face parte, Turk Telekom, isi anunta planurile de dezvoltare pentru Romania.
- "Ganditi-va care ar fi metodele si tehnicile unui operator venit din China sa-si creeze propria retea - asta inseamna o investitie - si apoi sa atraga clienti de la alti operatori. Este mai mult decat sigur ca va aparea un nou jucator. Nu din China, ci din Europa. Ganditi-va ca aici vorbim de colosi. Orange, Vodafone, OTE sunt niste colosi. Uitati-va insa cat de bine se misca RCS. De ce nu ar aparea o firma la fel de mica? Uitati-va la ei. Uitati-va la 2K Telekom. Firmele mici iau deciziile imediat fata de colosii care trebuie sa treaca orice prin consiliile de administratie pierd luni pana iau aprobari", a declarat pentru HotNews.ro Lorian Vintila, directorul de strategie al ZTE Romania.
Contactat de HotNews.ro, in legatura cu evenimentul organizat marti de Euroweb si comunitatea turca, Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, a spus ca "este posibil ca aceste firme fie sa participe la licitatie pentru a obtine spectru de telefonie mobila fie sa-si lanseze o platforma de MVNO (n.a Mobile Virtual Network Operator - operator mobil vrtual). In prezent nu avem mai multe informatii dar cu siguranta marti vom afla mai multe detalii".
Reprezentantii Euroweb Romania contactati de HotNews.ro nu au facut nici un comentariu pe aceasta tema.
Euroweb Romania este unul dintre jucatorii importanti ai pietei de telecomunicatii din Romania, cu afaceri de 9 milioane euro in 2011. Incepand din 2010, actionarul principal al Euroweb Romania este TT International Holdings BV, parte a grupului Turk Telekom, controlat indirect de catre Saudi Oger - fostul proprietar al Telemobil (Zapp).
In vara acestui an, va avea loc o licitatie care va reconfigura piata de telefonie mobila pentru urmatorii 15 ani si din care statul ar putea atrage la buget venituri de minim 700 de milioane de euro. Vor fi licitate toate frecventele radio din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN).
- Oficialii ZTE sunt inca in negocieri cu autoritatile romane privind o posibila investitie intr-o fabrica de echipamente telecom in Romania
Revenind la ZTE, in toamna anului trecut, chinezii si-a anuntat intentia de a deschide in Romania o linie de asamblare de echipamente TV (IPTV) si de telefoane inteligente (smartphone-uri). Lorian Vintila, directorul de strategie al ZTE Romania, spera ca aceasta fabrica sa se deschida in prima jumatate a anului 2012, la Jucu, in Cluj, in locul Nokia, sau la Constanta si au existat mai multe intalniri cu autoritatile.
In continuare, aceste planuri sunt la stadiul de negocieri si chiar in aceasta saptamana au existat intalniri cu noul ministru al Comunicatiilor, Razvan Mustea, si cu secretarii de stat din Ministerul Comunicatiilor.
"Cuvantul conditionare nu este cel mai fericit, insa mi-ar placea ca o parte din echipamentele noastre sa le regasim in zona controlata de guvern. Departe de noi gandul de a conditiona statul roman, chiar ne gandim la o investitie numai ca voiam sa gasim si o formula prin care sa ajutam statul sa inteleaga de ce are nevoie de o linie de productie detasata din China tocmai in Romania. Acesta este pana la urma mesajul pe care vrem sa-l transmitem", a spus Lorian Vintila.
Acesta a dat si un exemplu legat de beneficiile unei astfel de fabrici in Romania, daca autoritatile ar avea anumite proiecte concrete pe termen mediu si lung.
- "Statul roman are nevoie de tablete pentru diferite proiecte in Ministerul Educatiei, de set-top box-uri sau diferite echipamente din clasa DVB-T pentru televiziunea digitala terestra si cred ca cel mai bine este sa le prodcem in Romania nu sa le importam din alte piete. Ca pret vor fi cu siguranta cu mult mai jos fata de ce exista la ora actuala in Romania. Recent o companie din arcul guvernamental a cumparat de la noi telefoane VOIP undeva la 40 de euro pe bucata in conditile in care daca va uitati pe internet cele mai ieftine sunt la peste 300 de lei. Chiar daca discutam de companii mari de notorietate cu sedii in SUA sau Europa sa stiti ca produsele lor sunt facute tot in China", a declarat directorul ZTE Romania.
Oficialul ZTE a mai spus ca discutii guvernamentale pe aceasta tema vor mai fi si saptamana viitoare.
No comments:
Post a Comment